Project Description

Ρήξη μηνίσκου

Μπορεί να συμβεί σε όλες τις ηλικίες

Η ρήξη μηνίσκου είναι από τις συχνότερες αθλητικές κακώσεις αλλά και γενικότερα κάκωση γόνατος και σε μη αθλητές.

Συναντάτε συνήθως μετά από αθλητικές δραστηριότητες που απαιτούν επαναλαμβανόμενες στροφικές κινήσεις στο γόνατο όπως στο ποδόσφαιρό, το μπάσκετ, το μπαλέτο.

Σε περίπτωση της εκφυλιστικής ρήξης του μηνίσκου οι ασθενείς είναι συνήθως άνω των 60 ετών και δεν αναφέρουν κάποιο τραυματισμό στο γόνατο. Είναι αποτέλεσμα της φυσιολογικής γήρανσης του μηνίσκου στην οποία παίζουν σημαντικό ρόλο τα φορτία που δέχεται καθημερινά (όπως το σωματικό βάρος). Πολλές φορές μια απλή κίνηση, όπως π.χ. ένα βαθύ κάθισμα ή κατέβασμα από σκαλοπάτια, είναι αρκετή για να σχιστεί ο εκφυλισμένος μηνίσκος.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΗΝΙΣΚΟΣ

Σε κάθε γόνατο υπάρχουν δύο μηνίσκοι, ο έσω και ο έξω  αποτελούνται κυρίως  από κολλαγόνο ιστό και νερό

Ο ρόλος του είναι να απορροφά αλλά και να κατανέμει σωστά τα φορτία που ασκούνται στις αρθρικές επιφάνειες του γόνατος.  Κοινώς μειώνουν τους κραδασμούς στο γόνατο επειδή λειτουργούν σαν «αμορτισερ» αυτοκινήτου στην άρθρωση

Οι μηνίσκοι έχουν ημισεληνοειδές σχήμα και μαλακή σύσταση σαν μαξιλαράκι και είναι τοποθετημένοι στην περιφέρεια των αρθρικών επιφανειών των κονδύλων της κνήμης, τις οποίες κάνουν βαθύτερες βελτιώνοντας την επαφή τους με τους μηριαίους κονδύλους και αυξάνοντας έτσι την σταθερότητα του γόνατος.

ΠΟΤΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΡΗΞΗ

Μπορεί να συμβεί μετά από βίαιη στροφική κάκωση (οξεία ρήξη) ή να δημιουργηθεί προοδευτικά μετά από επαναλαμβανόμενους μικροτραυματισμούς (χρόνια εκφυλιστική ρήξη). Ο μηχανισμός της ρήξης των μηνίσκων είναι συνήθως η φόρτιση του λυγισμένου γόνατος με ταυτόχρονη στροφή.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Πόνος στο γόνατο συνήθως εσωτερικά ή εξωτερικά αναλόγως το ποιός μηνίσκος έχει τραυματιστεί

Οίδημα συνήθως σε οξύ τραυματισμό όχι τόσο σε χρόνιο ή εκφυλιστικής φύσεως

Πόνος σε δραστηριότητες κυρίως στροφικές ( απότομη στροφική κίνηση στο περπάτημα ή σε αθλητική δραστηριότητα)

Αίσθηση ότι το γόνατο κάποιες φορές «μπλοκάρει» ή «κλειδώνει» και δεν μπορεί να γίνει καμία κίνηση

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση γίνεται από το ιστορικό και την κλινική εξέταση με ειδικές τεχνικές. Η μαγνητική τομογραφία χρησιμεύει για επιβεβαίωση της διάγνωσης, για τον αποκλεισμό άλλων βλαβών και το σχεδιασμό της θεραπείας

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Μικρές, χρόνιες εκφυλιστικές ρήξεις με ήπια συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με συντηρητική  θεραπεία που συμπεριλαμβάνει τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής που έχει ως στόχο τη μείωσης του πόνου (παυσίπονα) και της φλεγμονής αν υπάρχει (αντιφλεγμονώδη), χρήση ενέσιμων υλικών όπως κορτιζόνη, PRP (βλαστοκύτταρα)

Όλες οι υπόλοιπες ρήξεις καθώς και αυτές στις οποίες αποτυγχάνει η συντηρητική αγωγή η χειρουργική αντιμετώπιση είναι αναπόφευκτη. Αυτό γίνετε είτε με την αφαίρεση μέρους του μηνίσκου αρθροσκοπικά είτε με τη συρραφή του αν και εφόσον ενδείκνυται.

Σε μεγαλύτερες ηλικίες δοκιμάζεται η συντηρητική θεραπεία πρώτα για 2-4 μήνες και αν δεν μειωθούν τα συμπτώματα τότε καταφεύγουμε σε χειρουργική παρέμβαση.

Σημαντικό ρόλο παίζει η φυσικοθεραπεία για την σωστή και πλήρη αποκατάσταση του ασθενή και την επανένταξή του στις δραστηριότητες του.

Ο χρόνος αποκατάστασης εξαρτάται από το μέγεθος της ρήξης και το αν το πρόβλημα είναι χρόνιο ή όχι. Ο ασθενής θα πρέπει να χρησιμοποιήσει πατερίτσες για 4-6 εβδομάδες ώστε η φόρτιση και η ενεργητική κινητοποίηση του γόνατος να γίνουν προοδευτικά. Ο χρόνος επανόδου σε αθλητικές δραστηριότητες, μετά από συρραφή μηνίσκου είναι 2 περίπου μήνες.